Kritika

понедељак, 10. март 2014.

Legalov mat

Šahovska partija , koja traje vjekovima i koja će vjekovima fascinirati ljubitelje drevne igre. Prije nego uđemo u analizu evo i podataka o suparnicima: Bijeli : Crnogorci, hrabra nacija sa Balkana. Rejting: Izbrisani sa rejting liste zbog neposlušnosti i nediscipline. Sekundant: Ne postoji.
Stil igre: Hazarderski , otvoreno i hrabro(uglavnom), sa mnogim žrtvama.
Crni: Ostatak svijeta Rejting: Isti oni sto su obrisali Crnogorce sa rejting liste, svoj rejting smatraju za neispisiv brojkama . Sekundant: Crnogorci, paradoksalno, i mnogobrojni velemajstori laži i prevara . Stil igre: Promišljeno, neko bi rekao i mlako, pretežno dobijaju tako sto protivnika navedu u cajtnot ili vuku poteze i za njega.
Sudija meca je onaj od cije se kazne ne moze pobjeci , ako uopšte i postoji. Bog ?!

Borba je počela

1. e4 Kraljev pješak za dva polja naprijed i borba počinje, otvaraju se vidici. Godina je 1848-a, izdavanje ,,Gorskog vijenca'' vladike Rada Tomovog u Beču. Epohalno djelo ne samo naše književnosti, buđenje nacionalne svijesti u nas. Najavljena borba prsa u prsa sa jačim kulturama i tradicijama. Iznenađujuće otvoren prvi potez i udaren časovnik . 1. ... e5 U istom maniru se suprostavlja i protivnik. Bude se nacionalne svijesti i samosvijesti. Okruženje Crne Gore odiše borbom za slobodu, prateći luču koju smo davno mi zapalili. Najpriznatiji književnici i filosofi tog vremena stavljaju Njegoša rame uz rame sa njima. To je ta njihova promišljenost. 2. Sf3 Dok su Crnogorci tražili svoj odgovor, vladika je umro. Sinovac, njegovog sinovca, buduci kralj, Nikola, povlači dosledan potez. Trinaestog jula 1878-e, u Berlinu, izbjegava Bečku partiju i ulazi u otvorenu borbu. Crna Gora je međunarodno priznata samostalna država. 2. ... d6 Protivnik skreće u manje poznate vode. Maskira svoje zamisli, i daje diplomatski odgovor na naš potez. Zahuktava se. 3. Sc3 Konji se prebrzo istrčavaju. Potez povučen 1913e godine, kada je Skadar osvojen. Medjutim nijesmo ni pritisnuli sat, i nijesmo dobro razmislili o potezu koji smo povukli, pa je protivnik a tempo povukao 3. ... Lg4 Napao nas je, ili našom terminologijom oduzeo Skadar. Crna Gora već u tom trećem potezu dobija prijetnju, koja se kasnije pretočila u stvarnost 1918e godine. Ostali smo bez Skadra i bez najvrednijeg, nase državnosti. 4. Lc4 Povrh svega toga, nastavljamo svoj razvoj kroz godine rata i posle njega. Živi duh borbe i razvoja, kojeg ne bi bilo da nije otvoren kraljev pješak u prvom potezu. Lovac je dio luče, koju je vladika Rade zapalio te 1848-e godine. Protivnik je na potezu. 4. ... a6 Nelogičan potez protivnika, pomaže nam da ispravimo zlodjela koja je godinama činio medju nama. Mlako odigran potez, koji nas vraće u surovu realnost, gdje je glupost bez granica, gdje nema više utopije i jedinstva, već samo krvi i čelika. Naša monarhija, dobija nezavisnost, a još nekrunisani kralj te monarhije egzil od strane crnog, koji mlako igra. 5. Se5 ŽRTVA ! Prkosni narod žrtvuje sebe u ovoj borbi, situacija se naglo komplikuje posle petog poteza ili jednostavnije 166 godina od povlačenja prvog poteza. Dosta je skrivanja stranih namjera, mi imamo svoje ideje. Računamo potez de5 kao glavni manevar protivnika, odnosno da ce prihvatiti cijenu gubitka jednog svog piona, po cijenu stavljanja naše najvrednije figure u centar ploče. Potez je nas Dg4 i Njegoš bi bio u centru table ispred svih bijelih figura, ono po čemu bi nas poznavali . Medjutim ... 5. .. Ld1

Njegoš i stranice genocida ?!

Njegoš ne postoji. To je onaj genocidni pjesnik, koji je podlegao sifilisu. To je onaj sto je srbovao , kad smo svi bili Dukljni, e to je taj. Smrt, Crnogorcima i Srbima živjeli Dukljani! Živio njihov čuveni pjesnik, pjesnik dukljanske golgote, a Njegošu smrt posle smrti. Postojalo je pravilo u šahu, koje se zvalo kovertitanje poteza. Pa pošto nam dobro ide, naši oci se pozivaju na njega i žele da ga iskoriste i ako ono nigdje ne vazi u svijetu šaha zadnjih dvadesetak godina. Govori se da će kovertirani potez biti, Kd1 i da ćemo borbu nastaviti, bez onog najvrednijeg. Bez svog imena , a krst ćemo dati drugima i na njega kao amajliju okačiti obiljezja svih rasa i vjera! Ali narod vidi. 6. Lf7+ Ke7 (iznuđeno) 7. Sd5 mat ! Mat gnusnim lažima i podlom protivniku, mat kovertiranju poteza. Mat za ostavke. Mat vlasti, mat opoziciji, vjerskim ekstremistima i profiterima, otpadima ljudskog društva, idealizovanim tribunalima i farsama! Crnogorski mat, koji mozemo povući samo ovoga časa jer nam vrijeme ističe. A ako ne, naše političke strukture (i vlast i opozicija) će nas odvesti u ambis kovertiranjem. Povucimo potez prije njih. Valjda ćemo ugrabiti!
Biće nam bolje , ili nas biti neće !

Нема коментара:

Постави коментар