Kritika

петак, 1. август 2014.

Varljivo ljeto 14'

Podrška Palestini

Varljive krize dominiraju svijetom, varljivo ljeto na našim plažama, nema nikoga, a milion turista je na korak od naših granica. Eskalacija sukoba u Ukrajini, novi sukobi u pojasu Gaze. Mnogo varljivo ljeto, ako je ovo ljeto uopšte. Toliko hladnoće i kiša kao da je jesen, a ne ljeto. Varljivost naših plaža me ne interesuje, jer, nijesu varljivi, nego su puni laži izvještaji o broju turista na istim. Neimenovani broj turista otkrio je sumnje da je vidio osunčane naše plaže prošle nedelje. Treba to odgonetnuti, kao i što treba odgonetnuti politiku Rusije, koja se vodi principima Napoleona Bonaparte. Osvajačka politika u ovom vijeku, suludo i nezanimljivo. Međutim, mene zanima sukob u Gazi. Borba Davida koji je postao Golijat, protiv Golijata koji je danas David.
Ljudi, sta predstavlja atak na Gazu?! Nebrojeni atak Izraela, kome su vjetar u leđa, Sjedinjene Američke Države. Da bi ušli u analizu, ovog pitanja, počnimo od nekih činjenica koje ćemo smatrati, primarnim. Država Izrael je tvorevina nastala nakon Drugog svjetskog rata, tačnije 1948 godine. Svoje nazajažljive apetite, bez ikakave mjere pokazala je u samom startu, nasilnom aneksijom teritorije Palestine. Ovu aneksiju su priznale samo Ujedinjeno Kraljevstvo i Pakistan, Gaza je pripala Egiptu. Šestodnevni rat, 1967 godine, početak je problema u svjetskoj diplomatiji svi mi poznajemo pod imenom, Gaza, koja je mahom naseljena Palestincima. Brojne međunarodne konferencije nijesu urodile plodom da riješe pitanje Gaze. Period od 1967 do 2012 godine obilježili su povremeni sukobi, većeg ili manjeg inteziteta. Te 2012 godine, učinjen je korak naprijed, Palestina je dobila status države posmatrača u Ujedinjenim Nacijama. Palestina, koja uključuje i teritoriju Gaze. Uz četrdesetak uzdržanih država, uz devet protiv, Palestina je izborila taj status. Pogađate već, protiv su bili Izrael i SAD. Za razliku od velikog broja slučajeva, kada su glasovi Izraela i veto njihovog protektora SAD-a bili usamljeni, ovoga puta su im se pridružile Kanada i Česka, uz neke male ostrvske države. Povremena optuživanja za određene napade, ovog ljeta je zamjenio rat. I to kakav. U stilu najmoralnije vojske, u stilu moralnih grodoloma, marinaca, atakovano je na škole, djecu, žene, jednom riječju civile. Razloge će naći onaj ko hoće, ali pošto meni nijesu vidljivi, kao ni većini svijeta, neću da vjerujem u izgovore koje, za učinjena djela, pruža ta moralna garda. Ubrizgavajući ideje nekog američkog sna, u tu državu, David je postao veliki Golijat, dok su Palestinci dovedeni u poziciju da budu David. Dok su oči svijeta uprte u Ukrajinu i novo-formirane republike, Izrael, pokušava da sa leđa, dok niko ne vidi, zada odlučujući udarac Palestini. Američki mentori su na isti način uspjeli, ubacujući Gorbačova, da sruše Berlinski zid, koji su uzgred sami podigli, i da ''bace špicu'' u vjerski različito područje, koje je bilo idealno za neslogu i rat, za pucanj komšije na komšiju, to mjesto je, na našu veliku žalost, bila Bosna. Da li sanjamo svi da studiramo na prestižnim univerzitetim širom svijeta? Sanjamo. Palestinci ne. Da li imamo miran san i sigurne dane? Imamo, u odnosu na Palestince koji to nemaju. Da li naši ljudi mogu prodati svoje poljoprivredne proizvode? Mogu. Izrael Paletini ubira 85% prodaje, bez ikakvog srama i trunke kajanja. Mučitelji napadaju našu djecu, najvrednije naše spomenike. Da li je ovo zagrijavanje Izraela, koji treba da uđe na teren umjesto Amerike u Iranu?! Da li hoće da zgaze slobodu, svih naroda koji nijesu njihove dvizice? Da li hoće da zgaze islam i pravoslavlje? Da li hoće da zamjenje, kršćenje i klanjanje svojom zastavom sa 50 i kusur zvjezdica?!
Rat je rat, u njemu se svašta radi. Ali kao što ekonomista koji je 30 godina u struci, zna brojne finese, tako vi ratna gardo sjetite se finese poštenog ratovanja. Ne civile, ne bolnice, ne djecu. Jer zamislite da je vaša majka doktor, koja u moru polomljenih i ranjenih vašim bombama prepozna vašeg brata (njenog sina) ili vaše dijete (njeno unuče). Nije samo politika Amerike i Izreale prljava, prljava je i ''prijateljsko-bratska" politika Rusije. Politika je prljava i u Crnoj Gori, dokaz su međusobne optužbe partijskih kolega, i ne mogućnost dogovora izmedju pet partija, šta bi tek bilo postoji 300 partija ili 300 poslanika. Politika se rodila čista, ali je još uvijek i posle toliko godina jedna beba u pelenama. Kad odraste dobiće svog naslednika i tek će shvatiti kako se pelene, lako pune.
Kao ljudi, treba do podržimo Palestince. Jer smo prošli: Oluju, Srebrnicu, Kravice, Štrpce, prošli smo i preživjeli a moćnici izazvali, dok je svijet ćutao. Danas svijet ćuti, oni isti opet podstrekuju, ali mi smo preživjeli i dižemo glas! Sloboda Palestini!

Нема коментара:

Постави коментар